Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

 Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου 4030/2011 και ως προς τα Συμβούλια Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) ευθύνης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (ΣΑ), που δημιουργούνται με τον παραπάνω νόμο, γίνονται γνωστά τα εξής:

Με το ν. 4030/2011 καταργήθηκαν οι Επιτροπές Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) και τα Συμβούλια Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ), όργανα πολυμελή, που δημιουργήθηκαν πριν σχεδόν 30 χρόνια και που δεν κάλυπταν πλέον τις σύγχρονες περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας.

Με νέα ολιγομελή σύνθεση και με σαφώς καθορισμένες αρμοδιότητες τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (ΣΑ) είναι αμιγώς επιστημονικά όργανα.

Τα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ), που αντικαθιστούν τα Συμβούλια Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ), συγκροτούνται επίσης με νέα ολιγομελή σύνθεση και προεδρεύει ο Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ειδικά με δεδομένη την αυξημένη ανάγκη προστασίας της αρχιτεκτονικής και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των νησιών του Αιγαίου διατηρήθηκαν τα ΣΧΟΠ Αιγαίου, όπως θεσπίστηκαν με το π.δ. 47/2001, και η αποκλειστική τους αρμοδιότητα, όπως οριζόταν στο άρθρο 2 του π.δ. 326/2000, παραμένει. Έτσι ενδεικτικά, είναι αρμόδια για οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, διατηρητέα κτίρια και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

 

Τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής έχουν αρμοδιότητα για όλες τις άλλες περιπτώσεις.

Όπως για τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής έτσι και για τα ΣΧΟΠ ευθύνης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θεσπίστηκε η ανανέωση της σύνθεσής τους, προκειμένου να εναλλάσσονται τα πρόσωπα και να μπορούν να συμμετέχουν νέοι αρχιτέκτονες.

Εν κατακλείδι οι Γενικοί Γραμματείς Αποκεντρωμένης Διοίκησης μπορούν άμεσα να συγκροτήσουν τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής τα ΣΧΟΠ Αιγαίου.